Илон Мъск започва чипирането на хора от следващата година Компанията на Илон Мъск Neuralink, която създаде мозъчния чип, се надява чипирането на хора да започне от следващата година.
Neuralink разработи чип, който се имплантира в мозъците на хората с цел стимулиране и запис на мозъчната дейност. Чипът е предназначен за медицински цели, като лечение на неврологични заболявания и сериозни увреждания на гръбначния мозък. Устройството ще помогне и на хора страдащи от квадриплегия или тетраплегия, което значи пълна или частична парализа на ръцете и краката.

"Технологията на Neuralink работи много добре при маймуни. Правим много тестове и просто потвърждаваме, че устройството е много безопасно и надеждно. Освен това то може да бъде премахнато изключително лесно.Надяваме се поставянето на първите чипове при хора да е през 2022 г. Това ще са пациенти с тежки увреждания на гръбначния мозък като тетраплегици, квадриплегици. В очакване сме на одобрението от страна на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ", посочи Мъск.
„Напредъкът ще се ускори, когато имаме чипове в хората (трудно е да водим задълбочени разговори с маймуни) следващата година“, добави той в Туитър.

Тази година Neuralink публикува видео на маймуна, която играе видео игра с помощта на нейния чип, а през юли заяви, че ще разработи технологията си, така че да може да позволи на квадриплегиците да контролират цифровите устройства с ума си.
През юли биотехнологична фирма на име Synchron също разработи такъв тип чипове и получи одобрение от Агенцията по храните и лекарствата да започне тестове върху хора.

Източник: Trafficnews.bg