Очакваме новият щам на COVID-19 да стигне до Европа. Той ще доведе до трета вълна на COVID-19, посочи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Това, което се случва в Европа, въобще не е оптимистично. Изключително са притеснени колегите за ситуацията във Великобритания. в рамките на 4 седмици новият щам вече зае 75% от заболеваемостта. В Ирландия вече държи над 40%. Подобна е картината в Нидерландия, като я някои области има между 10-15% дял на новия вариант на Ковид-19", посочи още доц. Кунчев.

Хубавото на новия вариант е, че той не води до тежки симптоми, ала има и лоша новина. Има огромна концентрация на вируса в носоглътката - между 10 и 100 пъти повече от класическия вариант на коронавируса. Това означава, че заразата е много по-голяма.

В момента в България 10 души заразяват между 5-6 души. 10 души заразяват 27 души във Великобритания.

"Това предстои да стане в Европа. Това ще стигне до Европа, кога - надяваме се по-късно, за да сме подготвени за новата вълна", посочи доц. Кунчев.

Няма как новият щам да не е влязъл у нас, обясниха от НОЩ. Тепърва ще се разгръща потенциала му обаче. Тези нови качества му дават възможност да се разпространява и конкурентно да заема качествата на новия щам.

Продължава положителната тенденция за многократно повече излекувани спрямо починалите. За последните 7 дни броят на оздравелите е 31 456, а броят на починалите 2973, съобщиха още на брифинга на Националния оперативен щам.

Заетостта на леглата за неусложнени пациенти към 21 февруари е 29%, най-висока заетост на леглата в София област. България е на 9-то място на смъртност в Европа и 27 място по заболеваемост.

Най-лека е ситуацията в Разград, като областта вече е оцветена в жълто, т.е. заболеваемостта е между 20 и 60 на 100 000 души.