д-р Назар Мунавар от Афганистан вече 20 години се грижи за здравето на жителите в Розовата долина Д-р Назар Мунавар от Северен Афганистан вече 20 години се грижи за здравето на жителите на Розовата долина. Кабинетът му е в карловското село Васил Левски, където попада случайно. Днес той обслужва над 1 700 пациенти годишно и от съседните градове и населени места. Назар пристига в Пловдив и става студент по медицина през 80-те години, след като муджахидините вземат властта в неговата родина. Получава статут на бежанец и до 2008-ма пребивава в България с временни документи. Вече има съпруга и три дъщери След дипломирането си като лекар е безработен, защото няма право на работа. Негов колега пловдивчанин му дава идея да потърси работа в Карлово:
д-р Назар Мунавар
"И така с него дойдохме един ден да питаме д-р Запрянов лека му пръст вече. И той ни посочи, че има едно свободно място от там да започнете разбира се и постепенно имате опция да работите на друго място и аз като започнах постепенно свикнах с населението с работно място и така останах".
За Назар отношението лекар-пациент е над всичко и една от причините да се установи да живее и работи тук е признанието и топлото отношение, което получава от пациентите и местните хора:
Мария Славова :
"Като човек е изключително добър и внимателен с пациентите си, всички в селото са на това мнение.
д-р Назар Мунавар :" А иначе хората както тук, така и в Афганистан почти са навсякъде между нас има добри има и по-недобри разбира се, но в общи линии мога да кажа, че българския народ е един прекрасен чудесен народ".
Въпреки, че е мюсюлманин, Мунавар и неговото семейство отбелязват всички християнски празници и традиции, защото той смята, че между двете религии има много общи неща, които трябва да обединяват хората, а не да ги разединяват:
д-р Назар Мунавар:
"И ако прочетеме Стария, Новия завет и Корана ние намираме наистина много сходни неща. В момента тази паника и хаос, които от някои радикални групи така наречени Ислямска държава и други подобни и техните подразделения аз смятам че те не бива да са повод за безпокойство у нас хората ние останалите, които сме болшинство да се обединим и да дадем един отпор срещу точно тези радикални групировки и кажем, че ние сме правите, а не те".
Мунавар не е обмислял да се връща в страната си, дори един ден да се подобрят условията на живот, тъй като България е страната на неговите деца. В навечерието на Рождество Христово лекарят пожела на целия български народ здраве и благоденствие.