COVID-19: Пикът на заразата идва до седмица в България

Aнализ на Института за здравни показатели и оценка (IHME), базиран на статистическите данни, получени от страните, които се борят с коронавирус пандемията, показва поводи за оптимизъм в България. На базата на разпространението на COVID-19, от Института смятат, че пикът в заразената ще дойде у нас на 18 април.

Според анализа, страната ни към момента разполага с 19 973 легла, готови да приемат болни от вируса, но голяма част от тях може изобщо да не влязат в употреба. Изчисленията на института за здравни показатели и оценка показват, че в деня на абсолютен пик на COVID-19 в страната ни ще има нужда от общо 865 легла за болните.
Подобна ще е ситуацията и при респираторите. Към момента у нас има малко над 850 машини за обдишване в готовност. Ако обаче статистическата тенденция у нас се запази – между 18 и 22 април (когато се очаква да имаме най-много заразени) не повече от 87 души в България ще имат нужда от респиратори.

Данните от страната ни сочат, че евентуалната смъртност у нас също ще остане ниска, макар и България тепърва влиза в „опасната зона“. Така според модела на Института за здравни показатели и оценка, смъртните случаи в следствие на COVID-19 ще нарастват постепенно в следващите дни, за да стигнат пиковата си прогнозна стойност за страната ни от максимум 11 починали в рамките на 24 часа.

Като най-проблемна страна според Института за здравни показатели и оценка се очертава САЩ. Анализът показва, че зад океана вече са в пикът на заразата и здравната система практически не издържа. Америка към момента има нужда от допълнителни над 12 600 легла за болните от COVID-19. Още по-сериозен е недостига на респиратори в страната – малко над 8000 не достигат. Заради това в САЩ се очаква смъртоносните случаи причинени от коронавируса да надминат 60 000.