Борисов: Обмисляме извънредното положение да приключи по-рано

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекция на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци.

„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме“, подчерта премиерът пред журналисти.

Той обясни, че е възложено на юристи да разгледат вариант, при който извънредното положение да приключи по-рано и да остане само закон, който, например, да позволява на здравния министър Кирил Ананиев да задължава носенето на маски.
По думите на Борисов у нас мерките са наложени на време.

„И въпреки че една част, но малка, не ги изпълнява, не е достатъчно голяма извадка, за да предизвика такова масово заболяване. Виждате кога стартираха нашите съседи и какъв е броят на заразените и починалите“, коментира той.

Според премиера извънредното положение не дава големи правомощия на властта, каквито твърдения са се били прокраднали.

"Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има КПП, че ще се носят маски. Реално движението не е ограничено по градовете, в България можеш да излезеш и 50 пъти днес. В другите държави има вечерен час, при нас няма“, отбеляза министър-председателят.

Бойко Борисов коментира и възможността да се позволят разходки в парковете на родители с деца, като обясни, че трябва да се направи вход и изход и да не се допускат струпвания, а за целта да се включат доброволци, които да помагат за реда.