30 процента от заразените са от чужбина

Около 30 процента от заразените с коронавирус в България са хора, които са се върнали от чужбина - от работа, екскурзии и почивки. Това обяви началникът на кризисния щаб за борба със заболяването - ген. Мутафчийски. Потокът от завръщащи се обаче намаля заради мерките и вече повечето случаи се развиват в България. 4 хотели са дали оферти за безплатно карантиниране на болни, не съм чул за хотели, които предлагат услугата срещу заплащане, каза още Мутафчийски.


Няма профилактика срещу болест, за която няма установено и доказано лечение. Единствената профилактика е чисто епидимиологична - изолацията. Смъртността в Европа се движи над 5 процента - повече отколкото в Китай, където беше 3.2 процента. Това може да се обясни с възрастта на населението или агресията на вируса, поясни още Мутафчийсски.

9 са заразени в МВР, няма нито един хоспитализиран. В Армията има 2 случая, от които един интубиран в пловдивската болница Каспела. Общо 23 медици са с коронавирус, каза още Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев внесе яснота за групите, които трябва да се изследват незабавно и обхватно. Това са на първо място всички болестни прояви на медицински персонал, всички случаи на пневмония и случаите в по-големите затворени работни колективи. От другаа седмица започват работа нови лаборатории и капацитетът на тестовете зца ден ще се увеличи до 2500-3000.

Утре се открива лаборатория в Пирогов - с тестове на PCR, започва лаборатрия и в болница Света Анна, в София има и три частни лаборатории, работещи с генетични тестове. в столично РЗИ, също ще провежда генетична диагностика на коронавирус. Стартира работа и пловдивската лаборатория. Източник: Trafficnews.bg