Национален протест „Марш към свободата” обявиха от Съюза на заведенията в България януари Българска асоциация на заведенията на фейсбук страниците си. Маршът ще се състои на 27 от 12:00 часа пред Министерския съвет, което съвпада с правителственото заседание. Това се случва няколко часа, след като от Щаба заявиха, че засега не предвиждат отваряне на заведенията у нас, като решението ще бъде взето най-рано на 31 януари.

Ето и цялата позиция на протеста от двете браншови организация:

„Основният дълг и отговорност на СЗБ и БАЗ е да защитават интересите на нашия бранш. Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация. Ние оставаме единственият затворен бизнес на фона на тълпите в други сектори от търговията, които не са от ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ! Единственото ни желание беше да работим. Неправилното управление на пандемията и държавата ни отнеха правото на труд и препитание. Без стабилни и задоволителни идеи и решения за компенсирането ни. Ние наблюдаваме, че затварянето не е временно, а се превърна в постоянно.

Цената на затварянето доведе до фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено!

За нас няма друго възможно решение, освен да обявим несъгласието си с тази поредна несправедливост и дискриминация спрямо бизнеса ни. Обявяваме национален протест и апелираме всички бизнеси, засегнати от заповедите за забрана на работа, да ни подкрепят в уречения ден и час!

Искаме отваряне на ВСИЧКИ затворени бизнеси”