Предложение за обяваване на извънредно положение ще бъде внесено в парламента. Ако то бъде прието, ще се даде възможност за въвеждане на мигновени мерки в борбата срещу разпространение на коронавируса, включително мобилизация на военните и органите на реда. Това реши Министерски съвет по време на извънредното заседание тази вечер.
"Това трябва да даде възможност да бъдат затворени училища, детски градини, игрални зали, държавни и частни обекти. Спорихме много за ресторантите и моловете. Считаме, че има много домакини, които не готвят, на работа са, и те трябва да се нахранят някъде. Нощните клубове и дискотеките обаче трябва да се затворят незабавно", каза Борисов по време на брифинг.

Сред мерките, които са били обсъдени, са въвеждане на глоби за неспазване на карантина, съдействие от органите на реда при издирване на контактни лица и - при нужда - принудителното им държане под карантина.
"Ние сме въвели едни мерки, които обаче не дават достатъчен резултат. С една дума - очакваме, че чрез самодисциплина можеш да избегнеш да заразиш заразиш хора с един не толкова опасен вирус. Въведохме едни мерки, които обаче не дават резултат. Това не е чума, не е толкова страшно заболяване. Но паниката е както никога досега", каза още Борисов.
Заделени са 5 милиона лв. за респиратори, като се инвестира и в облекла и маски. Поръчани са над 200 000 от тях. Очаква се здравното министерство да предприеме действия за създаване на клинична пътека за коронавируса.
Ще бъде органичено и пътуването до държави, силно засегнати от пандемията.
"Трябва постоянно да актуализираме страните, от които не могат да влизат. За тези, за които има съмнения – в Германия и Франция - там заразата върви в геометрична прогресия, възможно е през следващите седмици да има забрана за пътуване. Предупредете, за да не си правят хората планове. Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и мобилизацията на населението може да ни помогне", призова мистрите Борисов.
Той прогнозира, че заразата може да нанесе огромни щети върху световната икономика. / Trafficnews.bg