(ВИДЕО) Президентът Румен Радев официално сне доверие от правителството В официално обръщение към народа Президентът Румен Радев от днес официално снема доверие от правителството, съобщи БНТ.
"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани", каза президентът Радев. Той обясни, че не го прави като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за страната ни.
"Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, липсата на воля за реформи и за борба с корупцията".
В подкрепа на думите си той отбеляза липсата на вода в Перник, за която по думите му кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Държавният глава зави, че парламентът "тихомълком" прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основания българите са очаквали ясни разяснения. По негово мнение законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.
Президентът призова народа за обединение в името на справедливостта и държавността, за доброто на България.
Пълен текст на изявлението на президента Румен Радев можете да намерите във видеото: