В последния брой на Държавен вестник беше обнародвано решението на Софийски градски съд за вписване в регистъра на политическите партии на Европейска партия Волт. Партията бе уредена на 19-ти май тази година, съобщиха от пресцентъра на Волт.
„Волт е необходим на днешна Европа“, коментира нейният лидер Настимир Ананиев и добави „ Вижте в какви времена живеем, анти-европейски движения и риторика набират скорост под влиянието на глобалните играчи, които не искат силна и консолидирана Европа на световната сцена. Във Волт ще работим с всички сили за силна България в Европа, но и силна, обединена и федерална Европа като цяло.“
Европейска партия Волт е част от първата паневропейска платформа Волт Европа, която има за цел да участва на изборите за европейски парламент, които ще се проведат през месец май 2019-та.
Българската формация беше втората партия, която се учреди след Волт Германия (уредена на 3ти март 2018г.) част от европейската мрежа на Волт. Към днешна дата, вече има 8 европейски страни, в които има уредени партии от мрежата на Волт Европа – Германия, България, Белгия, Холандия, Италия, Испания, Швеция и Дания. През октомври ще бъдат учредени партии в Австрия и Франция.
Волт Европа е проевропейско движение, което ще работи за обединена и федерална Европа. Европа на една скорост, с единна армия и прокуратура. Европа, в която гражданите и микро и семейният бизнес са приоритет. Европа, в която личното достойство, гражданската свобода, работещото правосъдие, равните възможности и устойчивата среда са основни ценности.
Паневропейското движение е почти готово и със своята програма, като част от основните приоритети са United Europe (Обединена Европа), Smart State (Умна държава), Unleash Entrepreneurship and Small Businesses (Да дадем път на предприемачеството и малкия бизнес), No region will be left behind, captain (Никой регион няма да остане зад борда), Establish a circular economy (Работеща кръгова икономика), Turn Education around (Образование на фокус).