Парламентарната група на БСП ще напусне Народното събрание. Това реши Националният съвет на партията, след като лидерът на Корнелия Нинова направи предложението в началото на днешното заседание. Близо три часа членовете на НС обсъждаха темата. В крайна сметка решението бе гласувано - социалистите ще напуснат парламента и поставят условие пред другите парламентарни групи - избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по Изборния кодекс, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.
Корнелия Нинова защити предложението си с редица аргументи. Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати, обоснова се лидерът на партията в доклада си пред пленума.
Не се притесняваме от това, че сме единствените и различните. Когато се бориш със задкулисието, няма как да застанеш от другата страна. Не сме в изолация, защото сме с онези български граждани, които се борят с този модел, категорична бе Нинова.
Тя определи гласуването на промените в Изборния кодекс като сговор и грозен пазарлък. А БСП може да бъде горда, че не е участвала в това задкулисие. Споровете за Изборния кодекс показаха и нещо далеч по-сериозно, за което ние сме говорили, но то сега придоби видимост - две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно. Корнелия Нинова подчерта, че нощта на приемането на Изборния кодекс е била брилянтен пример за това сговаряне.
Това беше грозен пазарлък за партийни интереси. Пазарлък, който беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че ние го отказахме и да ви кажа, че трябва да се гордеем с това. Това е доказателство за думите ни. На този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях, категорична е Нинова.
Нинова предложи и Националният съвет да излезе с обръщение, надпартиен призив, към всеки българин, който милее за закона за свободата си, за мнението си и да се чувства свободен и уважаван да го изразява. Нека направим общ фронт - не БСП да печели изброи, не една партия да стане, за да седне друга, а за държавата и правата на българина. Гласувайте за която партия искате, това е ваш избор, важното е да имате гарантиран свободен избор, човешки права и в България да има върховенство на закона, бе призивът на Корнелия Ниноа към българските граждани.
НС на БСП прие обръщение към всички български граждани и политически партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона.
Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите. Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за България" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание, се казва в позицията на Националния съвет на БСП. Според левицата така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще.
Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България. Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия. Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции, посочват от БСП. Партията уточнява, че само при тези условия ще възстанови участието си в този парламент.
Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права, категорични са социалистите.