Парламентът намали размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев за действително получен глас. Предложението бе част от първоначално внесения законопроект от ГЕРБ и днес „за“ него гласуваха 119 народни представители, „против“ – 71 и „въздържал се“ - 16, с което бе прието.
Между двете четения депутатите отхвърлиха предложението на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на воеводите от ВМРО - всяка една партия в парламента да получава за дейността си по 1 500 000 лв. годишно.
Всичко това мина обаче на фона на остри реплики между депутатите и взаимни обвинения в популизъм. Левият депутатът Крум Зарков обяви, че с подхващането на темата за парите на партиите управляващите единствено искат да отклонят общественото внимание от истински важните за обществото проблеми.
„Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не забелязахте протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, продължи с обвиненията Зарков.
„Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите“, допълни той от трибуната. От ГЕРБ се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие. „Министерският съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат. Две години и половина сте в парламента, без три месеца.
През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с визията ви за финансиране на политическите партии“, разкритикува опозицията народният представител Александър Иванов. Той упрекна левицата още за това, че изразява несъгласие с това размерът на партийната субсидия да стане 1 лев, но не са внесли свое алтернативно предложение. Корнелия Нинова скочи на това твърдение и обвини управляващите, че ще приемат закон, срещу който са всички парламентарни партии.
По думите й с левче на глас „политическият живот отива в изключително лоша посока“ - така се пускал умишлено бизнесът в политическия живот. „Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм.
Умишлено искате да пуснете бизнеса в политическия живот“, отсече тя. Въпреки че и от ДПС бяха категорично против орязването на държавното финансиране на партиите, защото според тях това ще доведе до невъзможност една политическа сила да извършва своята дейност, те продължиха да настояват за 0 лева партийна субсидия.
Тезата на движението защити народният представител Хамид Хамид, който обяви, че предложението им върви в пакет с т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета. „Този модел работи успешно в Америка“, аргументира се той.
На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Според него отвореното финансиране, което дава възможност на юридическите лица да предоставят средства на партиите, ще доведе единствено до дву или трипартийна система. „Ще останат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС“, заяви Атанасов и допълни: „Отваряте пътя към това“.