Областният управител посочи, че към момента се работи усилено по подготовката на вота, според указанията на Министерски съвет. Бюлетините са осигурени на 100 процента. Задача на общините е да ги разпределят по секциите. Общо 159 325 лв. са отпуснати за разходи за безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от общинските администрации.
По време на срещата бяха обсъдени транспортните схеми при доставката на машините за гласуване, както и графикът за придвижването на секционните избирателни комисии до РИК след като изборният ден приключи.
Участниците в срещата са настояли от фирмата доставчик на машините да се съобразят с графиците и схемите, изготвени от общините, за да се избегне чакането с часове на членовете на комисиите да получат машините в изборните секции.
От общините са поискали един техник да обслужва секции в една сграда, за да се избегне хаосът, който е наблюдаван на предишния вот – техник е отговарял за няколко секции, но в различни квартали или населени места.
Областният управител Ангел Стоев бе категоричен, че Областна администрация се ангажира с оптимизацията и координацията на цялостната подготовка и провеждането на вота. Той е поискал от кметовете да изпратят освен до ОД на МВР – Пловдив, но и в Областна администрация копие на схемата с транспортния график.
Директорът на РЗИ Ваня Танчева – Манчева, която също присъства за кратко на срещата, е съобщила, че ще изпрати указания за противоепидемичните мерки по време на изборите. Тя е призовала събралите се представители на общините да съдействат за ускоряване на темпа на имунизациите срещу Ковид-19.