Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е готов да подаде оставка, ако концепцията му с мерките за интеграция на ромите не бъде приета от Народното събрание с подкрепа на управляващите.
"ГЕРБ приеха предложенията на ДПС, а не на ВМРО срещу радикалния ислям. Ако и този път решат да се съобразят с ДПС, няма проблем - да си управляват с ДПС", заяви вицепремиерът в интервю за Евроком по повод критиките на движението, което го обвини, че програмата му гази Конституцията.

"Ако ГЕРБ смятат, че ДПС са им идеологически по-близко до сърцето, няма проблем, аз си подавам оставката, минавам в опозиция, да си направят коалиция и да управляват щастливо", каза още той.
Той все пак смята, че ще има подкрепата на кабинета и няма да се стигне до оставка. Даде да се разбере, че не е бил спрян, когато е информирал предварително и премиера, и министрите за оповестяването на концепцията и за внасянето й. Раздал я е и на министрите за предложения.
Вицепремиерът обори критиците на документа, като поясни, че никъде няма противоконституционни нарушения на права.
Според него тези, които са против концепцията са системните партии, които използват ромския електорат по време на избори и ги мотивират - "било с обещание, било материално". По думите му българските партии не желаят да губят електорат и именно в това било разковничето на проблема. Това е и причината толкова години да не предприемат нищо, пише в. "Монитор".

Каракачанов твърди още, че ако има репресивни мерки в тази концепция, то те са насочени не към циганите, а към държавната администрация, която не контролира и не следи изпълнението на законите. И даде за пример отсъствието от училище, измамите с ТЕЛК и източването на социалната система.
Снимка: flickr / Източник: Trafficnews.bg