Ива Митева - Рупчева от "Има такъв народ" е новият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше предложение на ГЕРБ-СДС, събра 75 гласа.
Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог помежду си, заяви Рупчева в първата си реч.

Ива Митева- Рупчева е завършила право с редица следдипломни квалификации, дълго време е работила в администрацията на парламента и хоноруван преподавател в Нов български университет.

45-ото НС избра и нейните заместници - Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Виктория Василева от "Има такъв народ", Кристиян Вигенин от "БСП за България", Мукаддес Налбант от ДПС, ген. Атанас Атанасов - "Демократична България" и Татяна Дончева - "Изправи се! Мутри вън!"

Преди гласуването от ГЕРБ предложиха избора да се проведе със ставане от място с поименно извикване по азбучен ред и извикване на "за", "против" и "въздържал се", с мотивът, че изборът на председател е едно от знаковите събития в НС.
"Тук ще стане ясно, доколко са верни думите на групите, които заявиха, че ще се борят за нов морал и етика, да стане ясно и жаждата им за власт, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Тома Биков допълни, че това решение трябва да се подкрепи, след като всички се обявяват за прозрачност и нямат намерение да бавят заседанието.

Биков влезе в реплики с Татяна Дончева, която определи процедурата като бавене на заседанието. "Да не губим време в технически ходове", призова Дончева.

Председателстващият парламента Мика Зайкова предложи гласуване на предложението.

От 229 гласували в залата и трима дистанционно 75 депутати бяха "за", 155 - "против". Предложението не се прие.