Казват, че почеркът е кардиограма на човешката душа. Разчитането на душата на Апостола е трудна задача, започната преди повече от 5 години.
Левски е човек, който не се е колебал дори да експериментира. Прави неочаквани обрати включително в почерка си, казва Стефан Пеев, създател на шрифта "Левски"..

Но за това се знае малко. Докато светът отдавна си има почерка на Шекспир, на Микеланджело и дори на Айнщайн, превърнати в шрифтове, от нас нямал нищо. И това запалило идеята - без да брои часовете Стефан Пеев да анализира буква по буква писмата на Апостола.

Левски все пак се е стараел да не пише нито прекалено краснописно и бавно, нито прекалено бързо и небрежно, както правим ние. Бих казал дори танцувална ритмика, което на пръв поглед се разминава с онзи образ, който имаме, допълва Стефан Пеев.

Така, както Левски е изписвал буквите, не го е правил нито един от неговите съвременници.

Отиваме при графолог, който да разчете това, което светът може да прочете през шрифта. И няколко неща веднага правят впечатление.

Това, че пише с малки букви - такъв човек обикновено е скромен. Добре подчертаните главни букви пък говорят, че човек стои зад думите.
Специалистите ще разчетат в този шрифт и емоцията на Левски, и липса на алчност. Но авторът има скромно желание - шрифтът да влезе в деня на човека НЕспециалист.

В неговия телефон, в неговия таблет, в неговия компютър. Очаквам да намери място и в нашата образователна система. По някакъв начин да пренесат частица от Левски в интериора на училището.

Където шрифтът ще остави не само думи, а ще подсеща, че признанието към героите всъщност е действие. И е в сегашно време.