Регионалната инспекция по околната среда и водите Пловдив обяви конкурс за литературна творба на тема „Събудих се и видях града различен“. Инициативата е част от кампания „Европейска седмица на мобилността“. Темата тази година е „Чиста мобилност за всички“ и ще се проведе под мотото „Избери как да се придвижиш“. Кампанията е обвързана с европейската идея за постигане на нулеви въглеродни емисии на континента до 2050 година, която може да бъде осъществена чрез комбинация от методи, включително насърчаване на решения с ниски или нулеви емисии за обществения и индивидуалния транспорт, както и ходенето пеш и колоезденето.

Не са поставени никакви ограничения за жанровия избор или за възрастта на участниците. Всеки, преоткрил твореца в себе си, може да изпрати своето стихотворение, разказ, приказка, басня, есе, с които да сподели лична история, въображаема ситуация или свои размисли. В обявата са изброени изисквания към литературните творби: съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2020, да са увлекателни и оригинални, да са добре структурирани и аргументирани, а също така - да са написани грамотно.

Срокът за участие е 15 септември. За най-добрите трима автори са предвидени тематични предметни награди и грамоти, а всички, включили се в конкурса, ще получат възможността да участват в бъдещи организирани събития от екоинституцията.

Пълните условия на конкурса и начинът, по който може да се участва, са публикувани на интернет-страницата на РИОСВ – Пловдив (https://plovdiv.riosv.com). За разяснения са налични и следните контакти: [email protected] и 032 627 466 (вътр. 3).

Очакванията на организаторите са да получат стойностни и вдъхновени от темата произведения.