На официална церемония бе връчена Националната Вазова литературна награда. Тазгодишният носител е поета Борис Христов. Статуетката получи почетния гражданин на Сопот и родственик на Патриарха на българската литература доц. Григорий Вазов, тъй като тазгодишният носител не присъства на церемонията.

Вазовата награда се връчва за 42 път. За първи път е била връчена посмъртно на Димитър Талев през 1970-та година. За трета година бе връчена и детска Вазова награда за принос в литературата, на Станислав Стоянов, който е ученик от ПГ Ген.Вл.Заимов в Сопот. По време на церемонията бе дарено знаме в памет на Вазовия род.

Кметът на общината Деян Дойнов в приветственото си слово посочи, че Вазов може да бъде наречен баща на българския народ, тъй като всеки българин го търси, за да почерпи от мъдростта на неговата реч и от силата на знанието му.

В знак на дълбока признателност пред паметника на Иван Вазов бяха поднесени венци и цветя. След това с водосвет бе открита библиотеката на мястото на най-старата топола в града. В нея са подредени най-популярните творби на Вазов. Къщичката предстои да се превърне в една от най-големите атракции на града.