Скандален видеоклип взриви социалните мрежи. На кадрите се вижда как служител на БГ тол се държи грубо и обижда преминаващ границата при „Дунав мост” българин от молдовски произход. Потърпевшият е изпратил видеото на платформата „Обществен контрол”, която съществува във Facebook и YouTube. „Това е гражданска медия, която е създадена с цел да бъде коректив на нередностите, които виждаме в държавата ни, поставянето им във фокуса на обществото и съответно намиране на решение”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Иво Дошев.


Той разказа, че скандалът с молдовския гражданин е възникнал в следствие с недоразумение с плащането, което трябва да се извърши от шофьорите на „Дунав мост”. „В конкретния случай мъжът е искал да плати с карта, а не в брой. По някаква причина служителите на БГ ТОЛ обаче са се опитали да го принудят да заплати в брой”, разказа Дошев.


По думите му служителят на границата е демонстрирал чувство за безнаказаност. „Това арогантно отношение на този служител е най-малкият проблем. Това видео показва, че този човек има чувство за недосегаемост. Това е въпрос, който поставяме във фокуса на новия министър на транспорта, който също е от Русе, за да бъде решен. Друг е въпросът защо тези хора ги карат да плащат в брой?”, попита Дошев. Той подчерта, че случаят е от края на октомври. При проверка на екип на NOVA на място се оказа, че на гишето, на което е станал скандала, няма POS терминал и плащанията на такси се извършват само в брой.


Последва позиция и на държавата – случаят ще бъде проверен, а подобно поведение не може да бъде толерирано. За NOVA от Националното тол управление- Русе са изпратили писмен отговор, че правят проверка и са се извинили на потърпевшия.

Въпреки че тол управлението е към Министерството на регионалното развитие и благоустройството министърът на транспорта Николай Събев, който е на посещение в Русе, заяви, че още в четвъртък е подал сигнал до всички компетентни институции за проверка на случая. Той подчерта, че подобно поведение от нито един държавен служител "повече няма да се случи".


По-късно през деня след запитване на NOVA от БГ ТОЛ направиха коментар по случая. От там заявиха, че се извършва проверка. Националното тол управление е уведомено за случая от гражданина на Молдова. Веднага му е изпратен отговор, с което се поднесени извинения от името на пътната администрация.


Вижте цялата позиция:


В отговор на Вашето запитване за сигнал за грубо отношение на служител на БГ ТОЛ на границата при Дунав мост срещу молдовски гражданин Ви информираме, че е образувано дисциплинарно производство и се извършва проверка.


Националното тол управление е уведомено за случая от гражданина на Молдова. Веднага му е изпратен отговор, с което се поднесени извинения от името на пътната администрация.


Ръководствата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ не толерират подобно поведение от своите служители, които са в разрез с етичните норми, както и с кодекса за поведение на служителите в АПИ, поради което ще бъде приложена цялата строгост на нормативната уредба.


Източник: Nova.bg