Прокуратурата: Арестуван е тартор от Пловдив за купуване на гласове

Човек от чужбина извън ЕС е финансирал група за купуване на гласове. В ареста са кандидат за депутат от партия, която няма да е в парламента, тартор на ромска махала от Пловдив и настоящ общински съветник, съобщи градският прокурор Илияна Кирилова на брифинг в Съдебната палата.

Петима кандидати за депутати се разследват за купуване на гласове. Разследването по една от групите, задържани от полицията и прокуратурата за купуване на гласове, е започнало в Пловдив. Заради имунитета на един от участниците като кандидат за народен представител делото е изпратено в София.

"Разпитани са свидетели пред съдия, използвани са специални разузнавателни средства. Действали са от 6 февруари до датата на изборите. Групата е действала на територията на цялата страна", разказа прокурор Панчева от Софийската градска прокуратура, пише "24 часа".

На върха на пирамидата стоял организатор. Той е собственик на 4 фирми, които стопанисват хотел, метанстанция и кабелна телевизия. Поддържал е връзка с неформален лидер на партия. Организаторът е свеждал информацията от лидера надолу към участниците на групата. Комуникацията е ставала чрез пряка връзка. Били купени и раздадени мобилни телефони и сим карти. Комуникацията се извършвала единствено през тези телефони. Събрани са доказателства, че е провел конспиративни срещи заради купуването на гласове. Няколко срещи са засечени в София, Пловдив, Петрич и Карлово.

Вторият участник в групата за купуване на гласове е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник, уточни прокурор Панчева. Третият е с влияние в квартали с ромско население. "Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън ЕС", казаха от прокуратурата, без да посочват дали това е Васил Божков. По-късно уточниха, че партията, за която са купувани гласове няма да е представена в парламента.

"Финансирането е по следната схема - парите от тази страна извън ЕС е трябвало да се пращат в Турция. След това е трябвало да се транспортират до България с мулета. Получавайки парите организаторът на групата е следвало да ги разпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели", каза прокурор Панчева.


"Участниците са работили по няколко схеми - издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места - по 20 лв., на други - по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната, която вземал от комисията, предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Другата схема е корпоративна. Издирвали се собственици на фирми, на които се обещавали пари и услуги, за да гласуват работниците им за определена партия. Собственик на завод за перилни препарати се е срещал с член на престъпната група. Обещавали му съдействие за кандидатстване по европрограми. Има доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват. Третата схема, която ползвала разбитата престъпна група е със застъпници - на всеки от тях се раздавали по 100 лв., а той трябвало да отведе до урните по 3-ма гласоподаватели.

"Претърсени са много адреси и автомобили. Намерени са много тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели с лични данни. Иззети са телефони и лаптопи. Назначени са графическа експертиза за авторството на почерка в тефтерите. Обвиненият като организатор и двама от членовете, сред които и кандидата за депутат са в ареста с решение на две съдебни инстанции. Трети е с подписка", каза прокурор Панчева.

Освен тази престъпна група за купуване на гласове са установени и други, които иначе се занимавали с лихварство, каналджийство, наркотици, пране на пари, и преди изборите се насочили към търговията с вот.

"Има спад на регистрираните престъпления заради нашите мерки. За първи път по искане на прокуратурата бяха запорирани 425 хил. лв. и бяха иззети над 383 хил. лв., или над 800 хил. лв. не бяха включени в опитите за изборната търговия. Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили", каза Сийка Милева.

"При нас има 4 дела за престъпления против политическите права на гражданите. Започнали са в други съдебни райони, но в тях има лица с имунитет като кандидати за депутати, и затова са препратени по компетентност", каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.