С 24 по- малко са жертвите на пътя, а ранените при пътни инциденти възникнали по главни пътища - I и II клас, както и по третокласна пътна мрежа са намалели със 111души спрямо аналогичния период на 2019-та година, съобщиха от пресцентъра на МВР Пловдив.

Отражение върху резултатите оказват засиления полицейски контрол от служителите на ОДМВР Пловдив, максималното и ефективно натоварване на автоматизираните технически средства, които са довели и до по- добрата дисциплина на участниците в движението.

Мащабна акция по пътищата на областта е провела пловдивската полиция днес. Само за 7 часа са били извършени 857 проверки на водачи на МПС, както и на 890 лица.

"Засиленият контрол над водачите на МПС цели подобряване безопасността на движение и ограничаване на пътнотранспортния травматизъм", се посочва в прессъобщението на ОДМВР Пловдив.

Проверяващите са следили за нарушения на водачи на МПС и пешеходци.

В хода на проверките са били констатирани 402 нарушения по ЗДвП. Съставените актове за административни нарушения са 102, а 257 са наложените глоби по фиш. На 47 водачи са били съставени актове за това, че са преминали на червен сигнал на светофарната уредба.

9 от проверените водачи са управлявали без поставен обезопасителен колан, двама са използвали мобилен телефон по време на управление на превозните средства.

Само при два от проверените автомобила са били констатирани технически неизправности. Служители на областната дирекция са съставили 22 акта за нередовни пътни документи на водачи и пътници в МПС. Констатираните нарушения по ЗДвП, за които са съставени фишове са повече от 200, а извършените нарушения от пешеходци са 24. Съставените актове за установяване на административни нарушения, свързани с неспазване на пътни знаци, светлинни сигнали и маркировка са 26 броя.Посредством експлоатираните автоматизирани технически средства са установени 168 нарушения на скоростните режими.