Ако сте закупили закупили пакетно пътуване от туроператор, имате право да си получите парите обратно, ако в мястото на дестинацията, до която ще пътувате възникнат такива непредвидени обстоятелства, както в случая с коронавируса. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на БНТ. Той посочи, че прекратяването на договора може да стане и непосредствено до стартирането на пътуването, стига към този момент въпросните обстоятелства да съществуват. Маргаритов уточни обаче, че туристите няма да имат право на допълнително обезщетение за анулираните пакети. При индивидуално организираните пътувания пък правата ще зависят от конкретните предварително направени уговорки.
„Във всеки конкретен случаи и към всеки един момент ситуацията следва да се преценява, тъй като тя е динамична, мени се с часове и официалните власти в съответните държави и Световната здравна организация актуализират своя бюлетин с това къде не трябва да се пътува. Съответно – приемаме, че това са местата, за които са възникнали такива обстоятелства и, ако хората са резервирали своите пакетни пътувания за такова място, те имат право да получат обратно парите си, в случай че към момента на заминаването тези обстоятелства са налице“, обясни председателят на КЗП. Той подчерта обаче, те тези правила не могат да се прилагат самоволно, само на емоционален принцип за места, в които такива опасности безспорно няма към настоящия момент.
Маргаритов коментира, че се получава, така че социалните и икономически последствия от това, което се случва в момента, са по-големи отколкото реалните вредни последици за здравето. Според него може би това е по-добрият вариант, тъй като братното би било много по-драматично. „Може да се наложи на потребителите да преглътнат, че няколко дни ще си постоят в къщи и, че няма да се състои някаква почивка, но когато те имат право в икономически план да си възстановят заплатените средства, те имат възможност да го реализират и ние ….", каза още председателят на КЗП. Той обяви, че вече започва да се говори и за забавени доставки на пратки в онлайн търговията.
„Очаквам, че в следващите седмици или месеци ще имаме доста оплаквания от потребители, които няма да са получили навреме или изобщо своите поръчки. Ще се опитваме да помогнем на всеки, но много зависи как във времето ще се развият събитията и каква допълнителна информация ще бъде предоставена от самите електронни магазини. Възможно е те да предупредят и отсега, че част от поръчките ще бъдат забавени поради непредвидените обстоятелства“, посочи Маргаритов.