Пред нов голям проблем са изправени работодателите у нас, които наеха украински бежанци на работа. Изненадващо част от фирмите са получили уведомление, че от 1-ви юли няма да получават вече от държавата финансова помощ за назначените украински граждани. Спират се парите за наетите на работа чуждестранни служители, коментираха от СПА комплекс Хисаря. От там са сигнализирали, че има проблем, тъй като в първоначалния прочит на програмата не е имало изискване да са били работници на хотела при започване на програмата.
"Имахме обещанието, че щом стартират, ще бъдат включени в нея. Така ще могат да получават 356 лева режийни разходи. С последните указания обаче те не могат да бъдат включени в програмата, освен ако не търсят нов работодател", обясниха от СПА комплекса в курортния град. Към момента в него работят 6 души, а общо в курорта са 50.
"Те са на различни позиции - сервитьори, техници, камериерки. Заплатите изцяло са поети от нас, държавата обещаваше подкрепа. Можем да назначаваме нови служители, които не трябва към момента да са на работа при нас. Сегашните ни служители с украинско гражданство няма да могат да получават интеграционната добавка. Ще трябва да ги освободим, за да могат да да получават чрез друг работодател", разкри главния счетоводител на комплекса Райчинова.
Според наетите бежанци те разчитат на парите и се надяват да получат помощите си. Хотелиерите и браншовите организации разчитат на бързи мерки от страна на социалния министър.
Припомняме, че по статистика близо 6000 украинци са започнали работа в България от началото на войната в Украйна досега. Това е най-високият процент интегрирани бежанци, който страната ни е постигала в най-новата си история.