С над 2,50 лв. може да скочи цената на бездимните цигари Акцизът на нагреваемите тютюневи изделия, по-познати като бездимни цигари, да стане 177 лв. за 1000 къса. Това предлага Министерството на финансите в представения в петък законопроект за държавния бюджет за 2022 г.

С това се променя начинът, по който този вид изделия, познати от марки като IQOS и Glo, се облагат. В момента акциз се плаща на килограм тютюн и ставката е 233 лв./кг.


Изделията с марката HEETS, която се използва в устройствата IQOS, съдържат около 6 грама тютюн в пакет и така акцизът им с днешна дата е около 1,40 лв.

Ако бъдат приети промените, акцизът върху кутия от 20 бездимни цигари ще достигне 3,54 лв. или с 2,14 лв. повече от сега.

Крайната цена се формира като към цената на основното изделие се добави акцизът и ДДС. Така общото увеличение може да достигне 2,57 лв.

Колко ще струват бездимните цигари ако предложението бъде прието?

Настоящата цена на кутия е 5,50 лв., което значи, че с приемането на новия бюджет тя може да надмине 8 лв.


Акцизът върху нагреваеми тютюневи изделия е единственият, чиято ставка и метод на облагане се променят в плановете на МФ до 2024 г. Тези на алкохол и горива остават същите.

Министерството на финансите очаква през 2022 г. приходите от увеличения акциз да доведат до допълнителни постъпления в хазната от 84 млн. лв.

Всичко ли е решено?

Важно уточнение е, че това е само проект, който все още не е приет от служебното правителство и не е внесен в Народното събрание.

По всичко личи, че технологично време за това няма да има, ако новият редовен кабинет положи клетва в понеделник. В негови ръце ще остане дали да запази предложените промени или да ги измени.