Над 12 000 се включиха в петицията против намордниците Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които бяха гласувани на първо четене от депутатите, продължават да бъдат сред най-обсъжданите теми в обществото. Според тях 300 лева глоба очаква всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.
Повечето стопани на кучета са категорични, че теглото не е фактор по отношение на агресията на домашните любимци. Те смятат, че глобите няма да окажат влияние. По този начин ще бъдат санкционирани невинни хора, които се грижат добре за кучетата си, а тези, които действат безотговорно, няма да променят отношението си към животните.
Организираната онлайн петици против законовите промени вече има над 12 000 подписа. В нея се посочва, че намордниците са изключително опасни за четириногите, особено в летните жеги, тъй като нарушават дишането.
"Апелираме всички стопани на кучета да заявят категорично становището си, защото любимците ни са в истински опасна ситуация в опита да се прокарат наредби и закони, написани без участието на специалисти", настоява се в петицията.
Българският ветеринарен съюз също се обяви изцяло против приетите законови промени относно контрола върху кучетата.
Социалните мрежи се напълниха със снимки на домашни любимци, а описанията под тях обясняват защо промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност не са приемливи. / plovdivnow.bg