Черешова задушница е, ето какво не правим днес

Съботата преди големия християнски празник Петдесетница е отредена като ден за възпоменаване на душите на починалите.На Черешова задушница, която отбелязваме днес, православните християни отправят молитви за своите починали близки.Във всички храмове ще бъде отслужена заупокойна литургия, след която ще се направи и обща панихида в памет на мъртвите.

На Задушница православните християни правят помен, водени от увереността че смъртта не е смърт, а само преминаване от временния към вечния живот:

„В църквата паля свещи.“

„Раздава се храна, за да не ги забравим, защото ги обичаме.“

„Бог да прости греховете на мъртвите.“, казват хората.

Църковната традиция повелява на този ден да се отправят възпоменателни молитви за покойниците в божия храм, обясни протойерей Илиян Алексиев, предстоятел на столичната църква „Рождество Богородично“:

„Да благослови свещеник чрез общата панихида виното, хляба и жито. След това посещаваме техните гробове да се помолим за тях с надеждата някой ден и ние, когато си отидем от този свят, да се съберем при Бог във вечността.“

Наред с молитвите за помен, църквата призовава хората да помагат на страдащите и бедните като раздават храна и милостиня:

„Всички да се молят за душите и на нашите близки и на всички. Затова има и общо взето понятието „задушница“ - за душите.“, казва Илиян Алексиев.

Какво да не се прави на този ден

Задушници са дните, в които трябва да почетете починалите. Но църквата казва, че не можете да скърбите много. Да си спомняш не е да бъдеш тъжен. Всъщност според църковните канони душата е безсмъртна, което означава, че не е умряла, а просто се е преместила в друг свят.
Много хора смятат, че не можете да работите на Задушница, а само да скърбите. Според църквата това са суеверия.

На този ден се ходи на църква за поклонение. Чете се пространният молебен за упокоение на душите, който включва молитви, четения от Евангелието и апостолски текст.
Смята се, че на Задушница човек не може да отказва милостиня на хора в нужда. Необходимо е само да ги помолите да се молят за починалите.

Свещениците казват, че на Задушница е много по-важно да отидете в църквата, отколкото да посетите гробището. В крайна сметка е много по-важно за мъртвите да се помолим, отколкото да бъдат посещавани на гробището. И ако със сигурност няма да имате възможност да присъствате на служба, тогава трябва да се молите у дома.

Строго забранено е да се пият силни алкохолни напитки. Можете да пиете малко вино през този ден, но водката и всякакви концентрирани напитки са забранени.