България ще купи две хеликоптерни линейки. За целта правителството отпуска 20 млн. лв. по оперативна програма „Региони в растеж“. Със средствата ще бъде изградена съпътстващата инфраструктура в страната и последващ ремонт на машините.
„До месец ще стартира конкурсната процедура за доставчик на машините. На този етап министерството не си е поставило крайни срокове по проекта”, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова в парламента.
„Безкрайно щастлив съм, че успях да дочакам тази новина. Очевидно намеренията са да се случат нещата бързо. Предстои обаче страшно много работа в много аспекти, включително и организационни. Доставката на подобни хеликоптери отнема поне година и половина”, коментира новината директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.
За пръв път Нешев алармира за нуждата от медицински хеликоптери през лятото на 2019 г. след няколко проведени спасителни акции в планината. Тогава той обясни, че военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транспортират голям брой планински спасители.
„По света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни“, обясни още Емил Нешев.