Затварят София за движение от 00:00 часа тази нощ 16 април до второ нареждане. Няма да се движат автомобили към и от София, вътре в София може да се придвижват засега свободно, уточни вътрешният министър. Остава в сила декларацията, която се предоставя.

Това стана ясно от извънреден брифинг в Министерския съвет, в който участват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

От София ще имат право да влизат и излизат и автомобили, които превозват медицински лица, пътуващи към работните си места.

Забраната не важи и за аварийните автомобили на Електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми.

Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влезнат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят, и съответно телефона на управителя, директора или ръководителя на предприятието. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което работи, и телефона на неговия работодател. За него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София в зависимост от изискванията на работното място. Този график може да е от 6 до 8 ч сутринта и от 18 до 20 ч вечерта. Извън тези времеви прозорци нямат право да се движат личните автомобили от и към София, посочи още министърът.

Причината за ограничението е масовото напускане на автомобили от столицата, което се наблюдава от вчера, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

София е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всички тези хора са разпръснати из цялата страна. Това ще доведе до още по-тежка епидемиологична ситуация. Последиците най-вероятно ще станат ясни следващата седмица, заяви той.