/ВИДЕО/ Премиерът Бойко Борисов инспектира цеха на Интендантско обслужване в Калофер Премиерът Бойко Борисов инспектира цеха на Интендантско обслужване в Калофер, където от днес започна серийно производство на защитни гащеризони за медицинския персонал. Над 100 шивачки ще правят около 250 защитни облекла на ден. Платът е доставен от габровска фирма. Борисов разпореди каквото се произведе веднага да се изпраща из страната, за да стигнат по-бързо предпазните облекла до лекарите, сестрите, санитарите и лаборантите.
По време на инспекцията от фирмата производител на плата "МАК" АД Габрово поискаха от премиера, държавата да се намеси в ускоряването на доставките на специално лепило от Германия, което се използва в изработката на облеклата. Министър председателят увери, че навсякъде в Европа са създадени зелени коридори и материалите ще се движат ускорено. По време на инспекцията стана ясно още, че за две седмици двете българските фирми са произвели 4 000 бройки гащеризони, а до края на другата седмица "МАК" Габрово и Интендантско обслужване ще произведат още 2000 защитни облекла:
Георги Бизев - фирма "МАК" АД Габрово: "Ние се позабавихме два-три дни поради това, че трябваше да дойдат водонепромокаеми ципове от Германия и подлепваща лента от Белгия. Това помолихме и премиера в момента да се направи зелен коридор, за да може доставките да са навреме. Имаме мембрана за още около 15 000 метра, 15 км и един самолет от Тайван пътува с още 15 000 метра мембрана, която най-вероятно ще кацне във Виена и от там нататък по отношение на връзките по доставките никой не може да каже нищо".
Премиерът не даде интервю пред медиите. Малко по-късно публикува в личния си фейсбук профил, че благодари на българските предприятия и работниците, които действат бързо и отговорно в този момент.