Симеон Сакскобургготски дари 50 000 лв. на "Пирогов"

Симеон Сакскобургготски дари на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50000 лева, благодарение на които спешната болница купи изключително иновативен и важен апарат за изследване на COVID-19.

Апаратът "chemagic Prepito" извършва автоматизирана екстракция на ДНК с магнитни частици. Този апарат реализира бързо и качествено изолиране на вирусни нуклеинови киселини, обхващайки широк спектър проби, в това число и COVID-19. В комбинация с китовете за екстракция Prepito осигурява бърза подготовка на 12 проби от пациенти за последващ realtime PCR анализ.

С иновативната си технология и надеждна работа chemagic Prepito гарантира сигурно и безопасно изолиране на пробите като значително улеснява и ускорява работата на лабораторните специалисти за realtime PCR диагностика. Този апарат е чудесно допълнение към специализираната апаратура на новата COVID-лаборатория, която създаде "Пирогов".

"Благодарение на това дарение "Пирогов" ще има възможност още по-бързо и по-прецизно да провежда realtime PCR диагностика. След фокуса върху COVID-19, апаратурата ще продължи да ни бъде много полезна за изследване на всякакви видове вирусни инфекции. Изключително благодарни сме на Н.В. Симеон II за високохуманния жест на дарителство", посочи изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.