С Гърция се договорихме от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни, дипломатически, хуманитарни и транспортни връзки. Същото е договорено със Сърбия в двустранни декларации от 1 юни.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранна среща, инициирана от него с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан. Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.


С Румъния, тъй като румънското правителство е в оставка, се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решенията, които взехме трите държави, така че и с тях да махнем 14-дневната карантина, която спъва доста от работата в момента, каза Борисов.

На границите ще има семпла декларация, която ще се попълва от хората. Ще се попълват трите имена и "нямам симптоми" и "запознат съм с епидемичната обстановка".

Това са декларации-съгласие за това, че лицата са уведомени за обстановката, че осъзнават риска, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят и бъдат поставени под карантина, са наясно с всички условности, уточни транспортният министър Росен Желязков.

Желязков информира, че от 25 май отпада и карантината на всички шофьори на товарни автомобили, които влизат в страната, както и автобусните шофьори.

От 1 юни мислим ресторантите да ги отваряме, каза още Борисов. В Гърция има решение ресторантите на закрито да се отворят от 15 юни. Всички четири държави действаме по един и същи начин, каза още премиерът.

Пограничните работници от Босилеград може да влизат спокойно у нас още от две седмици, допълни външният министър Екатерина Захариева. От 1 юни, когато паднат ограниченията със Сърбия, те ще влизат само с декларация.

България в момента говори активно за облекчаване на мерките и с Австрия, и с Германия. Заради интереса на търговските камари, има също много заводи в България, които са поръчали машини и трябва да дойдат инженери да ги монтират. България е и най-любима дестинация за туризъм в Германия, уточни още Борисов на въпрос на БНТ.

Най-важното е сега да излезем от рецесията, която коронавируса ни доведе. Най-важното е в момента всяко работно място, всеки лев, евро, долар да бъде докаран в държавата и хората да работят и да си получават заплатата. Колко заеми ще вземем? Нали пак ще ги връщаме, по-добре да се стегнем и да излезем от платото, каза още Борисов.

Премиерът заяви, че загубите за българската икономика за последните два месеца са в липсата на приходи. Към момента те са 3,5 милиарда.

"Средата на юни ще знаем дали ще можем да изплуваме сами или ще трябва да си помогнем и с кредит", каза още той.