Семейният лекар д-р Костадин Сотиров и ДКЦ "Пълмед" бяха наградени за съпричастност и активно участие във ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Пловдивска област, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Те бяха удостоени с грамоти от името на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, връчени от директора на РЗИ д-р Сийка Димчева и областния управител Ангел Стоев. Д-р Сотиров е обхванал голям брой лични лекари, както и стоматолози.

„Общият брой на направените ваксини до момента от него е над 1100“, посочи д-р Димчева.

ДКЦ „Пълмед“ са направили първият денонощен кабинет в областта, ангажирали са се с имунизациите на структуроопределящи предприятия. Приложените в имунизационния кабинет на центъра ваксини са 30 500, което прави 1/8 от всички в областта. Наградата на здравния министър прие лично управителят на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова.

„В Пловдивска област сме най-добре с темпа за ваксинация в цялата страна“, каза областният управител и добави, че е против задължителната ваксинация. Според него хората трябва да бъдат убеждавани в ползите, а това става най-добре с цифри.

„От началото на септември до вчера са починали 109 души, от тях 106 не са били ваксинирани, а тримата починали с ваксина са били с тежки съпътстващи заболявания“, посочи Ангел Стоев. Пак от септември досега в интензивните структури са настанени около 60-70 души. От тях 1-2 са ваксинирани.

„Логиката показва, че човек, който е ваксиниран, дори да се разболее, кара леко, в домашни условия и не стига до интензивни отделения“, допълни още областният управител.
Директорът на РЗИ и областният управител заявиха, че засега нямат опасения за здравната система в областта.