Ген. Мутафчийски: На Пловдив му предстои доста тежка ситуация!

Пловдив не е най-добрият пример за спазване на мерките, които държавата е въвела за ограничаване на епидемията от коронавирус. Това съобщи преди минути началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

"Работят магазините на централната улица, не се тестват по обем заразените. Пълни са улиците с хора. В тази връзка на Пловдив може би му предстои доста тежка ситуация. Моите опасения са, че не са тествани заподозрени лица за коронавирус, защото във всяка една клиника може да се появи заразен. Става въпрос за лесно предаваща се зараза и трябва да се работи с мислене, че всеки един е потенциално заразен", заяви ген.-майор Мутафчийски.

Минути след изказването на генерала, пристигна и решение на Община Пловдив.

"Затягаме мерките срещу COVID-19 в Пловдив от утре с решение на Общинския кризисен щаб“. Това съобщи преди минути кметът Здравко Димитров, след като през последните дни рязко се увеличиха случаите на заразени от коронавирус в Пловдив.


"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим риска от заразата", обясни Здравко Димитров.


В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи
категорично са забранени.

"Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните", подчерта кметът. По думите му единствения начин да овладеем разпространението на заразата е чрез жестоката и всеобща дисциплина.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но ще се налагат глоби на всички граждани, които нарушават противоепидемичните мерки.

Припомняме, че кметът Здравко Димитров още в петък заяви, че е категорично против търговските обекти по Главната улица на Пловдив да работят.

Според Закона за извънредното положение, който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

Санкции могат да налагат от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на РЗИ, длъжностни лица, определени от директорите на ОДМВР или длъжностни лица, определени от кметовете на общини. Източник:Trafficnews.bg