865 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, сред тях е 2-месечно бебе. Това съобщиха на сутрешния брифинг от Националния оперативен щаб .

София остава градът с най-много болни. През последното денонощие са доказани нови 40 случая, като 2 от тях са на деца –2-месечно бебе от Бургас и дете на 9 години от Паничерево. 16 от новозаразените са в болница. Активните случаи са 671.
153 са излекуваните. Починалите са общо 41

На фона на последните цифри щабът продължава да отчита сериозен ръст на заразените лекари. 9 са новите случаи на заразени медици.

Във Видин е проблемно, защото се наложи да се затвори неврологичното отделение поради липса на персонал. Случаите се насочват към Лом.

Останалата част на болницата продължава да работи. Най-опасното нещо, което се случва в такава ситуация, е изчерпване на медицинските ресурси – не само като брой легла, а и като брой персонал. Затова са и част от мерките, за които невинаги има голямо разбиране, обясни генералът.

Има разчертан план как да разхлабим постепенно мерките у нас, увери Мутафчийски. По думите му обаче мерките, които са разхлабени в Германия, никога не са съществували в България.

„Следим много внимателно тенденциите по света. Ситуацията е динамична. Държавите, за които беше обявено, че са се справили с епидемията, се оказа, че не са се справили. В последните директиви, които се издават от СЗИ и ЕК, вече се говори за разхлабване на мерките и за работа в условията на COVID-19.

Редица държави възобновяват дейността си в определени сектори, които в България никога не са спирали. Нашите мерки са доста либерални в сравнение с тези в други европейски държави, посочи генералът.