63 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Така общо положителните проби стават 1234. Броят на активните случаи доближи 1000. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Най-много нови положителни проби има в Плевен – 19, 7 са в завод „Мизия”, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима. 25 от новооткритите случаи са настанени в болници.


Активните случаи общо са 983. От тях 285 души са в болница, интензивните са 41.

197 са излекуваните, което е 16% от всички заразени. Ген. Мутафчийски обяви, че един от тях е пациент на „Пирогов”, който е бил интубиран в продължение на 38 дни.

„Това е третият интубиран, който е оздравял”, обясни ген. Мутафчийски.

От щаба очакват да видят какви ще се резултатите с частичното отваряне на парк в София, което е планирано за утре. След този експеримент ще се преценява дали режимът да бъде облекчен. Препоръката на щаба ще е градоначалниците да определят реда за посещението на парковете.

„Г-жа Фандъкова обяви, че в неделя ще се проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски. „Това няма да е само в София и се надяваме, че хората ще спазват дистанция и ще могат да се разхождат".

По думите му ако не спазват дистанция, парковете пак ще бъдат затворени.