"Първото ни голямо международно състезание е Балканиадата, след това са Световната купа в Полша и Европейското първенство. Най-големи надежди за добро представяне имаме към Борислав Палашев и Александър Божилов, който се класира на 15-то място в Европейската купа", заяви по време на пресконференция в София националният треньор по триатлон карловецът Иван Попов.


Генералният секретар на БАТ Христина Караколева подчерта, че Световният съюз по триатлон полага големи грижи за развитието и израстването на треньорите, затова България ще бъде домакин на международен тренировъчен лагер, в който ще преподават изявени специалисти от водещите страни в триатлона.

Председателят на БАТ Марио Илиев каза, че най-важната цел е да бъде спечелена олимпийска квота. Ръководството на Българската асоциация по триатлон обяви държавния и международния календар за 2022 г и основните цели пред националните състезатели през новия сезон.
Илиев заяви още, че за последните 2 години асоциацията бележи много голям напредък.

„През първата година бюджетът ни бе 0 лв. През следващата година стана 40 000 лв, а с наши спонсори и партньори осигурихме още 120 000 лв. През тази година бюджетът ни вече е 170 000 лв. Имахме среща с министъра на младежта и спорта Радостин Василев, който изрази задоволство от нашата работа в последната година и ни пожела успех през новия сезон. А ние обещахме, че тази година ще удвоим броя на нашите партньори и спонсори. В асоциацията членуват 17 клуба, имаме 500 картотекирани състезатели и състезанията стават все по-интересни“.

Илиев заяви, че сезонът се открива на 25 и 26 юни с акватлон, който ще се проведе в Бургас. Проявата включва 2500 м бягане, 1000 м плуване и 2500 м бягане, в която могат да се включат всички любители на триатлона. За втора поредна година ще се проведе и корпоративна щафета, в която представители на различни фирми могат да изберат свои представители – един да плува, а още един или двама да бягат.

„За втора година ще проведем и инициативата Супертриатлонист, в която ще участват деца със специални нужди, най-добрият ни плувец в момента в открити води Цанко Цанков и ултрамаратонеца Краси Георгиев“, уточни Илиев.

Председателят на БАТ поясни, че следващите състезания са на 2 и 3 юли в град Бяла, на 9 и 10 юли във Варна и на 30 и 31 юли в Пловдив. През месец август се събира националния ни отбор, който ще се готви за най-големите международни състезания през годината. Той подчерта, че най-важната цел на асоциацията е ако не за Олимпиадата през 2024, за 2028 г. български състезател да спечели олимпийска квота.