Жители на Карлово са внесли в областната управа подписка за връщане на фабриката за вълнени изделия в Карлово, дарена от Евлоги Георгиев, съобщи БНР.


Петицията е стартирала на 4-ти януари и до края на месеца са били събрани 2017 подписа, обясниха от инициативния комитет за връщането на фабриката. Според председателя на инициативния комитет ограничителните мерки, страха от предоставянето на лични данни, студеното време и ограниченията по разгласяването на гражданската петиция са причината за сравнително малкото подписи.
По закон в едномесечен срок Областният управител трябва да се произнесе по искането на хората и подписката да бъде придвижена до министър-председателя.
Това е пореден опит за връщането на дарението. Сградата, която над 100 години е била вълнено-текстилна фабрика, и прилежащия й терен от 5 700 кв. м. в подножието на Стара планина бяха приватизирани през 90-те години и сега са в активите на частен холдинг. Общината от години води дела да си я върне, но досега без успех.

"Собственикът дори ми предложи общината да купи фабриката. Аз му отговорих, че няма как да купим нещо, което ни е било дарено. Като му е скъпо или не му изнася да ремонтира сградата, да ни я дари, а ние ще намерим средства по европейските фондове да я реставрираме", заяви пред БНР кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
Фабриката е изградена със собствени средства и дарена за вечни времена на карловци от най-големия български дарител Евлоги Георгиев. С приходите от фабриката, в която са работили стотици жители, трябвало да се издържат училище и болница, също дарени от Евлоги Георгиев.
От областната управа са уточнили, че внесената подписка се разглежда от експерти в администрацията и след това областният управител Дани Каназирева ще се срещне с инициативния комитет.