Жители на Калофер излязоха на спонтанен протест, за да изразят недоволството си
от лошото качество на питейната вода. Реакцията на местните идва, след като миналата година те протестираха и затвориха подбалканския път София-Бургас, за да поискат ремонт на старата водопреносна мрежа, заради честите аварии и пречиствателна станция, която да подобри качеството на водата.
Жителите на Калофер посочиха, че от ноември месец миналата година
питейната вода става кална и мътна след всеки дъжд:
Атанас Колев: "Мирише на тиня, не може да се пие, не може да се употребява
и за миене даже. Притеснявам се наистина за здравето, имам внуци, които вече има
оплаквания от тази вода. Какви?-бъбречни заболявания, стомашни заболявания, не само и възрастните хора. Не вярвам на РЗИ да пие от тази вода, ако има желание ще му я запазим".
Заради проблема с лошото качество, хората са принудени да ходят на км извън града,
за да си налеят вода за пиене от течащите чешми. По-възрастните разчитат на чужд транспорт, за да им докара тубите:
Веселка Анастасова: "Пералня, бойлер, всичко съм спряла, викам майстор изчисти я, аз не мога всеки месец да давам по 30, 40, 50 лева. "
Хората казаха, че многократно са апелирали институциите да бъде изградена пречиствателна станция, но година след протеста им, решение все още няма, а от РЗИ твърдят, че качеството на водата е добро:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Това ме озадачава, защото виждате
хората каква вода носят, а в същото време казват всичко е наред, от къде взимат пробите незнам".
Текст
Кметът на града каза, че от Общината зависи изготвянето на проект за пречиствателна станция. От Община Карлово заявиха за БНТ, че има гласувани средства от бюджета и проектът за съоръжението трябва да бъде готов до края на юли. Местните хора дадоха срок на институциите до края на август за решение на проблема, в противен случай се заканиха отново да блокират подбалканския път София -Бургас.