Медицинските сестри от МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово ще се съберат в 13.00 часа утре в двора на болницата, за да изразят своята подкрепа за уволнената лидерка на протестите на медицинските сестри Мая Илиева.
Припомняме, че преди няколко дни Илиева коментира пред медиите, че е била уволнена дисциплинарно от болница Токуда, защото се оказва неудобна. Според нея, ръководството на болницата е взело това решение, заради предизвиканите проверки, "защото съм викнала различни институции, за да проверяват нередности", инспекция по труда, НАП, икономическа полиция", заяви уволнената медицинска сестра.
След протестите от февруари ръководството пуска декларация в болницата, работещите да се разграничат от Илиева. "Аз го разпространих в социалните мрежи и ефектът беше обратен, подкрепиха ме колегите", допълва тя. За своето уволнение, Илиева написа във Фейсбук: "От днес съм вече безработна медицинска сестра ... Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната - от оная "лудата", дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони..."
В медиите Илиева обясни, че д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и ръководител на синдикат здравеопазване й се обадил по телефона с думите "да си затварям голямата уста защото ще се погрижи да не работя повече в Токуда". По-късно на среща с премиера Борисов той дори казва,че не я познава и не знае коя е, допълни тя.
Кокалов коментира, че "въпросната госпожа продължава да ръси лъжи и съм казал на адвокатите си и ще я съдя", защото той управлявал синдиката, а тя не идвала на събрания. "Вижте аз съм я защитавал, не е имало такъв разговор, лъже и ни заплашва мен и КНСБ", че ще ги направи "на бъз и коприва" в социалните мрежи. В отговор Илиева предлага с доктора да отидат на детектор на лъжата и да се види, кой лъже.