Жителите на карловския град Баня готвят протести. Причината е, че от няколко дни автогарата е затворена, алармираха за KarlovoPress.com жители на курортния град. Те коментираха, че идват студени дни и остават без подслон докато чакат автобусите.
"По линиите до Карлово, Пловдив и другите направления има голям брой пътуващи. Баня е курортен град. Идват много почиващи с автобуси от различни населени места в страната. Как е възможно точно преди зимните месеци да се затвори функциониращ обект", недоволстват местните хора. Те апелираха за решение на проблема.
Кметът на Баня Стамен Гешев каза, че е изцяло солидарен с искането на хората. Жителите на града са около 3 700.
"Автогарата е много важен и необходим обект както за местните хора, така и за туристите, тъй като Баня е курортен град. По моя инициатива се проведе среща между кмета на Община Карлово и собственика на автогарата. По време на срещата стана ясно, че ДАИ е отнела лиценза на фирмата за автогарата, след проверка миналата година, в която са участвали представители на ДАИ, полицията и Общината", заяви кметът на Баня. Той коментира, че през спирката преминават много автобуси и изрази надежда, че автогарата отново ще отвори.
Пред в. Марица собственикът на фирмата е коментирал, че решението на дружеството да затвори обекта е от 1-ви октомври. Проверката от миналата година е констатирала, че автогарата няма изградени навеси, под които хората да се подслоняват докато преминават от чакалнята до автобусите. Фирмата направила проект и започнала изграждането на навеси, но вместо да бъде одобрен за месец, проектът отлежавал три месеца в Общината. През това време се състояла проверката и лицензът на фирмата бил отнет. Тя обжалвала решението на ДАИ, но преди десетина дни Върховният административен съд го потвърдил.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов каза, че Общината нито издава, нито отнема лицензи и от собственика на фирмата зависи дали може икономически да поддържа обекта, тъй като той е изцяло негова собственост.
"Ако фирмата реши, че не й е икономически изгодно и откаже да поддържа автогарата, Общината има готовност да монтира две автобусни спирки, където пътуващите да се подслоняват, но към момента Общината не разполага със средства, за изграждането на автогара в града", посочи Кабаиванов.