В Калофер започна спешен ремонт на покрива на НЧ "Христо Ботев". Заради множество течове зрителната зала е затворена вече трета година, а сградата е застрашена от разруха.
НЧ "Христо Ботев 1869" е една от първите културни институции в страната. Последният ремонт е правен през 80-те години на миналия век заедно с мемориалния комплекс:
Антоанета Първанова - секретар на НЧ "Христо Ботев": "Тъй като отводняването е вътрешно със система от воронки, които в годините се запушват и всичката вода влиза вътре в сградата. В момента Калофер няма къде да си посреща гостите. Всичко трябва да се случва на открито, защото закрита зала нямаме. Театър нямаме от три години, което ни е голяма болка".
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Вътре наистина е ад, най-сетне поне покрива трябва да се стегне и ние всички се радваме, че започнахме най-накрая. Без читалищната дейност Калфоре няма да бъде същия град. Ето филма за Ботев сега нашите съграждани няма как да го видят и на 2-ри юни ще сме принудени да го излъчим на открито....."
От Община Карлово посочиха, че ремонтът на покрива е започнал благодарение на средствата отпуснати от предишното правителство в размер на 120 000 лева и средства от бюджета на Общината:
Николай Цветков - зам.-кмет на Община Карлово: "Ремонтът предвижда подмяна на компрометирана покривна конструкция, греди, ребра, подмяна на обшивка, поставяне на мембрана и подмяна на компрометирани керемиди, също така включва поставяне на хидроизолация по вертикални и хоризонтални части".
Въпреки окаяното състояние, в което се намира сградата, ръководството на читалището успява да поддържа самодейната дейност на фолклорния танцов състав и гайдарската група, която е емблема на Калофер:
Антоанета Първанова - секретар на НЧ "Христо Ботев": "Имаме репетиционна зала, успяхме да я ремонтираме и да монтираме климатик, с който я топлим, със собствени средства на читалището..."
За цялостния ремонт на сградата обаче ще са необходими още много средства. Местната власт ще търси подкрепата на държавата, за да може зрителната зала на читалището носещо името на великия поет и революционер Христо Ботев отново да отвори врати за местните жители и гостите на града:
Николай Цветков: "Най-вече от министерството на културата. Ще търсим средства за реализация на цялостния ремонт".
А надеждата на местните хора е много скоро отново да имат възможност да се докоснат българската култура и традициите на Калофер.