Запасното войнство от Карлово  с остра декларация срещу новата кампания за демонтиране Паметника на Съветската армия в София Запасното войнство в Карлово излезе с остра декларация срещу новата кампания за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София, който е издигнат през 1954-та в знак на признателност на загиналите във Втората световна война съветски воини в битката срещу фашизма.
В декларацията е посочено, че това е поредната проява на една шепа крайни русофоби, които се опитват да преиначат историческите факти и обективната истина.
"А тя е, че без Съветската армия, през Втората световна война омразния на всички фашизъм едва ли би бил свален от историческата сцена и неговите престъпления към човечеството едва ли биха били наказани. От началото на месец май 2021 г., отново за пореден път от вече немалко години, група „интелектуалци“, наричащи себе си „инициативна група. След като преди години същите тези „интелектуалци“ не успяха в усилията си заедно с „героично“ съборения след няколко неуспешни опита от субекта Евгений Бакърджиев Мавзолей на Георги Димитров да разрушат и паметника на Съветската армия, сега искат от държавата той да бъде демонтиран и преместен от сегашното му място в центъра на София на друго място", пише в декларацията. В нея запасното войнство в Карлово е заявило, че трябва да бъдат свалени ръцете и мръсните помисли от изградения като акт на признателност на българския народ през 1954-та година Паметник на Съветската армия в София.
"Не се опитвайте да подменяте историята и нека да сведем чела в знак на признателност пред всички знайни и незнайни войни, които през Втората световна война отдадоха най-свидното – живота си, за победата над фашизма“, се казва още в декларацията.
Декларацията е била обсъдена и приета на заседание на Управителния съвет и Общинския съвет на Общинската организация на СОСЗР в Карлово. Тя е подписана от заместник-председателя Общински съвет СОСЗР – Карлово полк. инж.о.з. Ненко Чернооков и секретаря м-р инж.о.з. Стефан Груев.