Заместник-кметът Антон Минев откри Празника на калоферската дантела Заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев даде начало на ХХII-то издание на Празника на калоферската дантела, съобщиха от пресцентъра на Общината.


"Десетилетия назад историята на Калофер е белязана от нещо нечувано за времето си. След Руско-Турската освободителна война /1877-1878г./, опожарен за пореден път, градът тлее. Тогава жените намират начин да съберат средства за възстановяване и възраждане на Калофер - учат се да плетат дантела, разработват самобитни модели, създават първото у нас училище за плетене на совалкова дантела. Така се ражда известната по-късно "бяла магия" - калоферската дантела", припомни Минев. Той поздрави всички с празника и от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов благодари на екипа от Творческия център на дантелата, организатор на ежегодния празник.

" Майсторките, които ваят изкуството на совалковата дантела, да предават уменията си на млади следовници", пожела заместник-кметът на Общината.
След отслужения водосвет за здраве и благоденствие, в Творческия център на калоферската дантела авторска изложба откри майсторката от Копривщица Надежда Тороманова.


В Мемориален комплекс „Христо Ботев“ бяха организирани демонстрации и базар на совалкова дантела.


Жители и гости на Калофер видяха тематичната изложба „В памет на Илия Янакиев“, подредена в парк „Ботева градина“ в Национален музей „Христо Ботев“. В музея бе представен проект „Бъдеще за Творчески център на калоферската дантела“, съпътстван от дискусия с основните участници в проекта.


От 20:00 часа е концертът „JaZZ и дантели“ с участието на Марина Господинова /вокал/, Шибил Бенев /пиано и китари/, Борис Таслев /контрабас/ и Атанас Попов /барабани/.

Изявите продължават и утре от 8:00 часа със Света литургия в храма „Св. Богородица“. От 10:30 ч. в експозиционната зала на НМ „Христо Ботев“ ще бъде открита изложба „85 години музейно дело в Средните Родопи“ на Регионален исторически музей – Смолян.
Празникът на дантелата ще завърши с два детски куклени спектакъла „Слънчев лъч“ на калоферската Театрална работилница „Пиеро“ - от 11:30ч. и от 17:30 ч. в малката зала.