Задържаха 19-годишен от Карлово, превозвал нелегално мигранти

Районна прокуратура Пловдив привлече като обвиняем лицето с инициали П.Д., на 19 г., за това, че на 1-ви април в Карлово, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал чужденци - 62-ма граждани на Афганистан, всички мъже, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура.

Деянието е било извършено чрез използване на товарен автомобил "Мерцедес" и по отношение на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. 1 и т. 5, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.

19 годишният младеж е бил заловен около 6 часа сутринта когато полицейски служители са спрели за проверка товарен автомобил „Мерцедес“. В каросерията на колата служителите на МВР открили 62-та мъже. Установено е било, че чужденците са влезли в България от Турция през „зелена“ граница и са стигнали до района на Карнобат, откъдето са били качени в товарния автомобил. Водачът е трябвало да ги откара до София, за което му било обещано заплащане.

П.Д. е бил задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Вчера Районна прокуратура Пловдив е внесла искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Районен съд Карлово е определил „гаранция“ от 2000 лева.

Днес, Районна прокуратура Пловдив внесе протест спрямо определението на съда за наложената мярка за неотклонение. Разследването по случая продължава. Чужденците са настанени в миграционен център.