За втора поредна година от Министерството на отбраната отбелязват повишен интерес към професията „войник”. Напускащите армията са по-малко от постъпващите. Към началото на декември са приети на военна служба 716 войници, а са освободени 401.


През миналата година са проведени конкурси за над 1300 длъжности за войници. Кандидатствалите да заемат позициите са били с над 300 повече от обявения брой свободни места. Най-много са желаещите да служат във военновъздушните сили, където за обявени 77 длъжности има 234 кандидати. В Сухопътни войски също се наблюдава засилен интерес – кандидатите са били близо 850 за около 600 места.


За трета поредна година възнаграждението в армията се увеличава с 10 на сто. Незаетите места обаче продължават да са близо 5000, отчитат от министерството. Министерството на отбраната втора година ще привлича кандидати за военна служба с кампанията „Бъди войник”. Целта – „да им представим информиран избор, честно и открито възможностите за кариерно развитие”, обяснява пред Би Ти Ви зам.-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев.


61-ва бригада в Карлово е най-голямото формирование в българската армия. Тук недостигът на хора се усеща и в ежедневните задачи.


„Когато започва личният състав да липсва, се затруднява този, който е налице. Огромният некомплект принуждава хората да изпълняват задълженията не на един а на двама-трима още и това е свързано не само с учения, а поддръжка на инфраструктура техника и дежурства като част от силите на НАТО", обяснява бригаден генерал Деян Дешков.


В Карлово наемите заради високото търсене са 200 лева, а квартирните от армията – са 60 лв. Според командира на карловската бригада трябва да има категоризация на заплащането според натовареността и риска. Сега базовата заплата на войника е около 900 лева, в зависимост от надбавките, се качва до около 1000лв.