Връщат мерки в областта!  Масови проверки от полиция и РЗИ

Институциите засилват контрола върху спазването на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Пловдив и областта. Проверяващите ще следят за носене на маски в градския транспорт, магазините и в затворени пространства както и за спазване на дистанция и дезинфекция. Това съобщи председателят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. Навсякъде ще бъдат сложени указателни табели за глобите в размер от 300 до 1000 лева за физически лица и от 500 до 2000 лева за юридическите лица. Големите търговски вериги –хранителни и нехранителни, трябва да осигурят пропускателен режим до 100 посетители, с оглед на недопускане на физически контакт, а малките магазини, в зависимост от площта на обекта, да преценяват броя на посетителите вътре.

Това са част от решенията за засилване на контрола върху мерките, взети на среща при Областният управител Дани Каназирева с представителите на всички държавни институции и контролни органи – РЗИ, МВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и РУО. В срещата участваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кмета Тодор Чонов.

„Искам да се обърна към всички. И към тези, които вярват, и към тези, които не вярват в К-19 и да им кажа, че ако всички ние допуснем да блокира здравната система в региона, дори безобидната настинка ще бъде опасна. Област Пловдив е от 18 общини. Само, че в областта имаме реално две болници с по 15 легла, които приемат пациенти с К-19 - в Карлово и Асеновград. Това означава, че населението на 18-те общини, разчита най-вече на болниците в Пловдив, както за повечето заболявания, така и за всякакви усложнения. Болниците обаче, колкото и да са много, те не са с неизчерпаем ресурс. Трябва да запазим и другите отделения, в които се лекуват също тежки заболявания. Трябва да запазим и лекарския персонал в болниците. И тук е мястото на мерките, на спазването им и на контрола от страна на институциите. В сегашната ситуация, самите ние трябва да ограничим разпространението на вируса или то да става далеч по-плавно. И най-елементарното, най-безобидното и което има ефект е да носим маски и да спазваме дистанция. Затова и ще съм безкомпромисна за спазването на тази мярка във всички затворени пространства, в градския транспорт, търговските обекти и ще искам и налагането и на санкции. Възлагам на всяка една институция, спрямо правомощията й, също така и на общините, разписани задължения и ежедневен доклад за свършеното по контрола на мерките. Изключително важно е да пазим баланса – както да съхраним здравната система, така и икономическия сектор", каза Дани Каназирева.

"От днес повече полицейски екипи ще извършват проверки. Досега сме го правили с РЗИ, сега се включат Агенция по храните и Инспекцията по труда. Ще засилим контрола, не само в Пловдив, ще стигнем и до най-малките населени места в областта. Законово нещата са ясни, ще следим как се изпълняват!", допълни директорът на ОД МВР Йордан Рогачев.

Общият брой на заразени с коронавирус в Община Карлово вече надхвърли 100 души. За последното денонощие няма нови случаи на COVID 19 в болницата в Карлово, както и в детските и учебни заведения в района.

До момента регистрираните случаи в Община Хисаря са 30 души, в Община Сопот - 17.