Връщат част от мерките

Връщат маските на закрити обществени места. Засилва се и масовият контрол по спазването на всички противоепидемични мерки.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на здравеопазването на министър Кирил Ананиев, представители на Националния оперативен щаб и директори на лечебни заведения.
Ананиев заяви, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната.
Министърът уточни, че има увеличение на броя на носителите на коронавируса, както неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани.

Без да се въвеждат нови извънредни, тежки мерки от Щаба призовават българите да спазват по-стриктно действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса се въвеждат нови мерки. Те ще са в сила от вторник 00.00 часа.

- мероприятията на закрито ще бъдат при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала, като задължително ще се носят маски, шлемове.

- нощните заведения, кина, театри, спортни заведения на закрити обществени места - магазини, молове и др. ще се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително персоналът ще носи маски. За нощните заведения Ананиев заяви, че много разчита на личното самосъзнание на хората. "В дискотека или бар е трудно да се спазва дистанцията, но все пак", призна здравният министър.

- засилват се мерките за носена на маски в транспорта, болниците и аптеките.

- при провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни събития пълняемостта да бъде до 50%, или през седалка, ако няма седалки - тогава да се спазва дистанция от метър и половина.

"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани.", каза Ананиев.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от своя страна каза, че ситуацията е сложна, но за щастие увеличението не е толкова много при хората, приети в болница за интензивни грижи.

"На първо място по заболяемост на Балканите е Северна Македония, на второ място се нарежда Албания, последвана от Босна и Херцеговина, Турция и на пето и шесто място си го делим България и Сърбия. В Европа №1 е Швеция, следвана от Португалия, Великобритания, Турция. Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите на базата на поведението на хората, които приеха, че всичко е приключено. По-скоро вярвам на втората хипотеза", настоя Кунчев.

"Нямаме промяна в стратегията за това какво искаме да постигнем - да не натоварваме здравната система до степен, в която да не можем да приемем за лечение заразени с COVID-19", посочи той.

Кунчев обяви, че към трите Д-та - дистанция, дисциплина и дезинфекция, се прибавя едно К - контрол, "защото не можем да разчитаме на съвестта на хората".

"Една част решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат", аргументира се той. "За да не бъдем обвинявани, че правим подборен контрол, решението и на министъра, и на столичната РЗИ, е да съставим актове на ГЕРБ и БСП, да ги глобим с максималната сума от 3000 лева, за събиране на много хора, и резултатът е че имаме заразени хора. Същото ще сторим и с футболната среща между ЦСКА и Левски", допълни той.

"Надали ще се стигне до затваряне на градове, но ако е наложително ще се затварят улици и квартали", посочи Кунчев.

Той беше категоричен, че този вирус продължава да не се държи като нормален респираторен вирус, защото не създава достатъчен имунитет и продължава да го носи човек в гърлото си до 35-ия ден.

"За мен е много важно, там където хората се събират - магазини, институциите, публичните места... да продължават да се носят маски, шалове или шлемове, защото очевидно, че това има ефект, макар и не на 100%", посочи на свой ред столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Контролът ще се увеличи навсякъде, обяви още тя.

"Миналата седмица са проверени 700 превозни средства, десетки предупредителни протоколи има, но има само 16 акта за неносене на маски. Колегите избягват да правят актове, но очевидно това не върши работата, затова удвояваме екипите. Ще мобилизираме още полицаи от Общинска полиция, поискахме съдействие и от СДВР да се включат в контрола, за да има проверки навсякъде, защото данните за София са обезпокоителни", настоя Фандъкова.

"Умолявам софиянци нека да се върнем към това отношение, което имахме по времето на извънредното положение, когато се спазваше дисциплина, носеха се маски. Ако искаме нормален живот, трябва да спазваме тези мерки - носенето на маски и да си даваме сметка, че пазим не само нашето здраве, но и здравето на околните хора", каза още Фандъкова.