Восъчна фигура на Левски като учител във Войнягово Художникът Димитър Бакърджиев направи восъчна фигура на Васил Левски и я дари на Войнягово. Тя е експонирана в училището в двора на църквата „Свети Димитър”, където Апостола е бил учител в продължение на две години - от 1864 до 1867 година. Фигурата вече е част от експозицията на училището-музей, в което са представени класна и учителска стая. Само за няколко дни, за да я видят в селото, дойдоха много карловци и туристи.
Димитър Бакърджиев направи и дари статуята по случай 180 години от рождението на Апостола. Проявата събра цялото село Войнягово, както и част от общинската администрация на Карлово.
Художникът работи по този свой проект около половин година, но го носи в сърцето от малък. Бях на шест години, когато по къщите караха въглища за отопление. Когато докараха нашите, сред тях имаше буца хума. Заиграх се с нея, тогава направих за първи път лика на Левски, сподели пред „Марица” Димитър Бакърджиев. Сега, когато преминавам 50-те години и когато честваме 180 години от рождението на Левски, желанието ми да претворя този образ бе по-силно от всякога. Защото както идеите на Апостола трябва да живеят и се осъзнават, така и образът му трябва да се помни и затова да се възпроизвежда, допълни Бакърджиев.
За мен като творец важното бе да внуша на зрителя присъствието на Левски в сумрачната килия на училището, където е преподавал на своите ученици.
Да рисуваш или ваеш образа на толкова популярна и обичана личност е голямо предизвикателство, сподели още авторът. Първата трудност е, че има само седем фотографии на Левски, които поради постоянното им репродуциране могат да доведат до технически грешки. Другата - че няма снимка на Васил Левски в профил, която да е в помощ при оформянето на лицето. Бакърджиев обаче има късмета да познава отблизо родственици на Левски - Васил Чардаклиев, който носи името на Апостола, и неговия син Пламен. Техните профили послужили за модел на художника. /марица.бг