Жителите на Калофер обмислят провеждането на референдум за връщане на близо 2000 дка имоти, които сега се намират в територията на НП " Централен балкан". До началото на септември месец трябва да бъде създадена работна група, която да започне дейности за промени в законодателството. Решението бе взето след среща между местните хора, юристи и ръководството на дирекцията в Калофер. Председателят на сдружение " Калоферски стопани" Тодор Диклиев каза, че общуват с държавните институции от 5 години и не са получили документ, който да удостоверява собствеността на тези 2000 дка.

" Не сме получили конкретен отговор до момента. Никой още не може да каже как е получена тази цифра", посочи Диклиев и попита вярно ли е, че в тези имоти влизат църковни, частни и общински.

От парка отговориха, че е спазено законодателство и се водят четири дела. Те не са приключили, тъй като се водят съдебни експертизи. От парка признаха обаче, че собственици до момента все още не са обезщетени и коментираха, че не 2000 дка, а 901.7 дка са грешно обявени.

Животновъди поставиха проблема и с липсата на достатъчно пасища. Собственици на къщи за гости и хотели в града казаха, че имат проблеми с преминаването по пътищата, които излизат в парка.

" Собствениците трябва да заявяват 2-3 дни преди да излезнат в планината. Всеки се бори за повече туристи. Кога ще дойдат те, кой и кога ще иска да използва транспорт, за да посети хижите или други обекти. Това не винаги може да се предвиди и затруднява изключително много нашата работа", коментираха хотелиери и собственици на къщи.

Срещата бе проведена по инициатива на сдружение " Калоферски стопани". Присъстваха кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и кмета на Калофер Румен Стоянов.