"Най-важното сега е да опазим медицинския персонал и всеки един в общината да има достъп до спешна помощ", каза областният управител на област Пловдив Дани Каназирева, която дойде до здравното заведение, за да извърши оглед на кабинета.

Спешният приемен кабинет към МБАЛ “Д-р Киро Попов“ в Карлово ще започне да приема пациенти от началото на следващата седмица като за целта вече е сформиран екип и са изготвени графиците за персонала. Той се намира на първия етаж на болницата, непосредствено до кабинетите на филиала на Спешна помощ и е различен от разкрития такъв за пациенти със съмнение за коронавирус. Това стана ясно по време на посещението в лечебното заведение на областния управител Дани Каназирева. Тя се срещна на място с кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, управителя на общинската болница д-р Христо Пелев, зам.-директора на Спешна помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов и д-р Сийка Димчева от РЗИ.

„Вече заявих няколко пъти, че е абсурдно жителите на община Карлово да търсят медицински персонал в отделенията на болницата, за да бъдат прегледани по спешност и при нужда да бъдат хоспитализирани. Затова настоях проблемът да бъде решен. Днес сме тук, защото е важно да се уреди начинът и стиковката между отделните звена в болницата, между които и Спешна помощ, с цел улеснение, както на тях, така и на жителите на община Карлово за получаване на бърза медицинска помощ“, заяви по време на срещата Дани Каназирева и благодари за бързата реакция на болницата и общината.

Дежурният кабинет е с указателни табели, има изготвен график като през деня в него ще работят трима лекари и още толкова фелдшери. След 19,30 часа в кабинета ще има дежурна медицинска сестра, която незабавно ще уведомява лекар от съответното отделение на болницата.

„Така ще бъде спазен режимът всеки един пациент, потърсил помощ, да бъде приет и обслужен за не повече от 15- 20 минути, допълни областният управител.

„С функционирането на приемния кабинет, няма да има и забавяне на автомобилите на Спешна помощ, за да могат да обслужват пациенти по различни адреси, добави още зам. -директорът на Спешна помощ д-р Христозов. По думите му, с работата на двата кабинета в болницата, които са в две различни крила, се разделят потоците пациенти и се осигурява сигурност за медицинския персонал и болните.

„Най-важното сега е да опазим медицинския персонал. Затова моят апел, и към община Карлово, и към директора на болницата, е спазването от страна на жителите и здравните работници на наистина безупречна дисциплина и всички необходими мерки, защото при този професионален човешки дефицит, нямаме право и не можем да си позволим по никакъв начин да рискуваме здравето на медиците“, обясни Дани Каназирева.

„В кабинета има спешен шкаф с всичко необходимо. Предстои набирането на още персонал за болницата, като ще се поканят лекари от доболничната помощ. Ще бъде осигурен и необходимият финансов ресурс за това. Лекарите и персоналът ще работят задължително с предпазни облекла и средства“, заяви от своя страна управителят на лечебното заведение д-р Христо Пелев.

„Надявам се да продължим да бъдем една от общините, в която през последните 40 дни няма носителство на вируса. Изключително важно е, след като мерките против разпространението на Ковид- 19 бяха разхлабени, да бъдем достатъчно отговорни, както към себе си, така и към другите“, каза и кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Болницата получава и поредното дарение от защитно облекло и предпазни средства от Областния кризисен щаб. Доставени на медиците и здравния персонал на лечебното заведение ще бъдат 30 броя защитни костюми от висок клас за многократна употреба, 300 маски за еднократна употреба и 50 от най-висок клас, вид N95, за многократна употреба. А в понеделник 1000 броя защитни облекла, висок клас за еднократна употреба, ще бъдат осигурени за болницата от Логистично-координационния център.

„Обстановката в областта е спокойна. Вече трети ден нямаме пациент с положителна проба за коронавирус, което е добра новина. Но от всички нас и нашето поведение зависи това да продължи и за напред“, заключи Каназирева